Kinderen en honden

Wanneer je kleine kinderen hebt en een hond wilt aanschaffen, ga je op zoek naar een kindvriendelijke hond. Maar bestaat een kindvriendelijke hond wel? Een hond moet leren omgaan met kinderen, en de kinderen moeten leren omgaan met een hond.
Een hond is een roedeldier. Hij zal een plekje krijgen in het gezin en het liefste wil je natuurlijk niet dat hij de leider wordt van het gezin. En je wilt absoluut niet dat hij baasje speelt over je kinderen. Je kunt de kinderen voorbereiden, door meer uitleg te geven over het gedrag van een hond.

De hond en de plek in het gezin
Om ervoor te zorgen dat de hond zijn plek weet binnen de rangorde van het gezin, is het belangrijk om vanaf de eerste dag consequent te zijn. Sta hem bijvoorbeeld niet toe, om de bank in te nemen. Laat hem eten, wanneer jij aangeeft dat het mag. Je kunt de hond beter ook niet als eerste door de deur laten gaan. Hij mag pas naar binnen, als jij en de kinderen binnen zijn. Laat kinderen geen trekspelletjes met de hond spelen. Als kinderen tijdens een trekspelletje het touw loslaten, dan denkt de hond dat hij gewonnen heeft en leider is.

Het benaderen van honden
Je kunt kinderen gedragsregels aanleren, zodat ze weten hoe ze een hond kunnen benaderen. Dit geldt ook voor het contact met honden, welke ze buiten tegenkomen. Probeer uit te leggen dat een hond, geen speelgoed is. Leer ze dat een hond ongestoord wilt eten, niet aan de staart getrokken wilt worden en niet uitgedaagd mag worden. Een hond die erg enthousiast is, kan gaan springen. Leer ze geen aandacht aan dit gedrag te besteden. Door stil te blijven staan en de hond weg te duwen, stopt dit gedrag vanzelf.

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *